Zomrel laureát Ceny Jaroslava Seiferta básnik Zbyněk Hejda

16.11.2013 Celý región

Praha 16. novembra (TASR) -Český básnik, historik a umelecký prekladateľ Zbyněk Hejda zomrel dnes vo veku 84 rokov. O jeho úmrtí informoval internetový server Lidovky.cz s odvolaním sa na editora Jana Šulca z vydavateľstva Torst.

Rodák z Hradca Králové pracoval po absolvovaní štúdia na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Pražskej informačnej službe a krátky čas ako redaktor vo vydavateľstve Horizont. Patril medzi prispievateľov časopisu Tvář. Po okupácii bývalého Československa vojskami piatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy sa živil ako knihkupec a antikvár, po pripojení sa k signatárom Charty 77 ako domovník.

V 80. rokoch minulého storočia stál pri vzniku samizdatového časopisu Střední Evropa, ktorý v disente obhajoval hodnoty konzervatívneho myslenia a tradícií. Po spoločenských zmenách v bývalom Československu prednášal na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej.

Zosnulý, ktorého označujú znalci diela za originálny typ pesimistického lyrika, bol laureátom Ceny Jaroslava Seiferta z roku 1996. Blízki mu boli hlavne autori nemeckého expresionizmu Gottfried Benn a Georg Trakl, ktorých práce preložil do českého jazyka.
 

Vyberte región